Fontos fogalmak

Önkéntes: Az a személy, aki egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végez anyagi ellenszolgáltatás nélküli tevékenységet.

Fesztivál Önkéntes Központ: A Fesztivál Önkéntes Központ önkéntes programokat szervez Magyarország legnagyobb fesztiváljaira, koncertjeire. A fesztiválon a Fesztivál Önkéntes Program bemutatására szolgáló helyszín.

Önkéntes Bázis: Az Fesztivál Önkéntes Központ közösségi tere a rendezvényeken, továbbá az adminisztráció helyszíne.

Fogadó szervezet: Az a szervezet, amelyet a rendezvény az Önkéntesek koordinálásával bízott meg. A Fogadó szervezet van szerződéses viszonyban az Önkéntesekkel.

Mentor: Az Önkéntesek közvetlen segítője, aki a könnyebb információáramlásért és a gyorsabb problémamegoldásért felel az önkéntesek-koordinátorok-csoportvezetők között.

Koordinátor: Az Önkéntesek koordinációjáért és adminisztrációjáért felelős személy.

Helyszíni vezető: Az Önkéntesek szakmai vezetője, aki a konkrét feladatokkal kapcsolatos instrukciókat adja.

Mennyit kell dolgoznom egy nap?

Az önkéntesektől átlagosan napi 6 óra segítséget várunk. Ez rendezvényenként változhat, de minden esetben előre tájékoztatunk erről.

Mikor tudom meg a beosztásom?

A beosztásodat legkésőbb a rendezvény előtti helyszíni regisztrációnál tudod meg.

Lesz szabad estém? El tudok menni koncertekre?

A beosztásokat igyekszünk úgy összeállítani, hogy jusson idő 1-1 koncertre a fesztiválon.

Milyen juttatást kapunk?

A juttatások rendezvényenként változnak, de általában étkezést, munkaruhát, esetenként kempingjegyet, vagy egyéb szálláslehetőséget kapnak az önkénteseink. Az önkéntes szerződés tartalmazza az adott rendezvény önkénteseknek biztosított juttatásait.

Mennyi fizetést kapunk?

Az önkéntes tevékenység végzéséért anyagi juttatás nem jár.

Milyen karszalagot kapnak az önkéntesek?

Az önkéntesek fényképes igazolványhoz kötött, egyéni kóddal ellátott dolgozói fesztiválbérletet vagy koncertjegyet kapnak.

Mi az a tiltólista?

Szeretnénk olyan önkéntesekkel dolgozni, akik komolyan veszik a feladatukat, az azzal járó felelősséget, és az önkéntesség pozitív megítélését ugyanolyan fontosnak tartják, mint mi. A visszaélések elkerülése céljából kénytelenek vagyunk szankcionálni azokat az eseteket, ahol a fentiek nem teljesülnek.

A következő esetekben kerülhetsz tiltólistára:

  • szerződéskötés után nem igazolható módon mondod vissza a jelentkezésed a rendezvényre,
  • szerződést szegsz az eseményen.

A tiltólistán szereplők – a szabályszegés súlyosságától függően – 2-5 évig terjedő időtartamig nem végezhetnek se önkéntes, se fizetett munkát a Fesztivál Önkéntes Központ eseményein.

Hogyan tudok jelentkezni önkéntesnek?

A rendezvényekre ide kattintva tudsz jelentkezni.

Nem tudok jelentkezni, mit tegyek?

Bármilyen problémád adódik a jelentkezéssel kapcsolatban, írd meg nekünk, hogy hol akadtál el az info@fesztivalonkentes.hu címre.

Hogyan tudom megkötni a szerződésem?

Ha kiválasztunk egy rendezvényre, akkor a profilodba belépve, elektronikusan tudod megkötni a szerződésedet a Fogadó Szervezeteddel.

Ha tudod, hogy biztosan számíthatunk rád, akkor a megfelelő gombra kattintva fogadd el a szerződésed. Fontos, hogy csak akkor fogadd el a szerződésedet, ha tényleg el is jössz önkénteskedni! Ha az aláírt szerződésed után nem tudod igazolni a távollétedet, és ezzel egy másik jelentkező elől veszed el a helyet, sajnos tiltólistára kerülsz.

Ha biztosan tudod, hogy nem tudsz hozzánk csatlakozni, akkor válaszd azt az opciót, hogy nem fogadod el a szerződést! Ez semmilyen negatív következménnyel nem jár, de nekünk fontos a mihamarabbi visszajelzés.

Mikor van meghallgatás?

Amennyiben elfogadtuk a jelentkezésed, a meghallgatási időpontokról a profilodba való belépés után, a ‘Meghallgatásaim’ menüpontban értesülhetsz, valamint ott tudsz feljelentkezni egy általunk meghirdetett időpontra.

Hogyan tudok jelentkezni a meghallgatásra?

Az online meghallgatáson való részvétel kötelező!

Amennyiben e-mailben értesítést kaptál a jelentkezésedet követően, a meghallgatások időpontjairól az önkéntes profilodba való belépésed után tudsz tájékozódni. Ezen a felületen jelentkezhetsz az egyes időpontok valamelyikére. A Google Meet linket a meghallgatás leírásában találod.

Amennyiben nem jelensz meg az általad választott meghallgatáson, a meghallgatási időpont lezárása után, újra tudsz jelentkezni a további időpontokra. Ez az adminisztráció akár pár napig is eltarthat.

Meddig tart egy meghallgatás?

A meghallgatás általában 1-1,5 óra.

Hogy néz ki egy meghallgatás?

Csoportos online meghallgatásokat tartunk, ahol mindenkinek lehetősége nyílik egy rövid bemutatkozásra, hogy jobban megismerjük egymást, majd az önkéntes program legfontosabb tudnivalói után meghallgathatod, milyen feladatokat végeznek az egyes feladatkörökbe beosztott önkéntesek, és felteheted a kérdéseidet.

Akkor is el kell mennem orvosi vizsgálatra, ha már van egészségügyi kiskönyvem?

Igen, ugyanis csak a fogadó szervezettel szerződésben álló egészségügyi szolgáltató által kiállított alkalmassági igazolást tudjuk elfogadni.

Más orvoshoz is mehetek vizsgálatra?

Nem, csak a fogadó szervezettel szerződésben álló egészségügyi szolgálat által kiállított alkalmassági igazolást tudjuk elfogadni.

Az orvosi vizsgálatért kell fizetni?

Nem, az egészségügyi alkalmassági vizsgálat költségeit a fogadó szervezet állja.

Ha tavaly önkéntes voltam el kell mennem orvosi vizsgálatra?

Igen, ugyanis az orvosi vizsgálat során az orvos egy 1 évre szóló alkalmassági igazolást állít ki, így ezt meg kell ismételni minden évben.

Ha már voltam idén orvosi vizsgálaton fesztivál előtt, mennem kell ismét?

Ha az általunk kijelölt orvosnál jártál, és erre az évre már állított ki rólad alkalmassági igazolást, akkor nem kell újra elmenned a vizsgálatra.

Mikor kell lemennem a rendezvényre és meddig kell maradnom?

Rendezvénytől és pozíciótól függ, mikor kell leérkezned és meddig kell maradnod. Az elő- és utómunkálatos önkénteseknek a fesztivál előtt kb. 5-6 nappal kell leérkezniük, utána pedig kb. 2-3 nappal tudnak hazamenni. A fesztivál ideje alatt tartó tevékenységet végző önkénteseknek kb. 2-3 nappal a hivatalos kezdés előtt kell leérkezniük, és 1-2 nappal a fesztivál vége után mehetnek haza. Ezeket az információkat mindenképpen pontosítjuk a rendezvény előtti időszakban.

Hogy történik a leutazás a helyszínre?

A fesztivál helyszínére való utazást mindenkinek magának kell megszerveznie. Ha szívesen utaznál együtt leendő önkéntes társaiddal, a szerződéskötés után a mentorod bevesz téged a rendezvény Discord csatornájába, ahol tudsz csatlakozni kezdeményezésekhez, vagy dobd be te a közös utazás ötletét! 😉

Fizetik-e az utazási költségemet?

Az utazási költség általában nem tartozik a juttatások közé. Amennyiben egy adott rendezvény ettől a gyakorlattól eltér, szerződéskötéskor értesítünk erről.

Mit kell magammal hoznom?

  • személyes okmányok,
  • a kaució összegét pontosan (napijegy ára, visszaadni nem tudunk nagyobb címletből),
  • időjárásnak megfelelő ruházat,
  • naptej, szúnyogriasztó, kulacs, kalap, zárt cipő, telefon, telefontöltő, gumicsizma,
  • ha sátrazol: sátor és kiegészítői, matrac, hálózsák, törölköző és egyéb tisztálkodási szerek.

Kapunk sátrat?

Nem, sátrat mindenkinek magának kell hozni, mi csak sátorhelyet tudunk biztosítani.

Hol tudok sátrazni?

A fesztiválokon az önkéntesek részére a sátorhely a stábkempingben biztosított.

Sátrazhatok együtt a barátaimmal, akik nem dolgoznak?

A fesztiválokon sajnos a barátaidnak nem tudunk bejárást biztosítani a dolgozói kempingbe, ahogy neked sem más kempingbe. Ha velük szeretnél sátrazni, akkor meg kell vásárolnod a látogatói kempingjegyet.

Vegetáriánus/vegán/ételérzékeny vagyok. Hogyan lesz megoldva az étkezésem?

Ha vegetáriánus/vegán/ételérzékeny vagy, azt a profilodban tudod jelezni felénk. Az itt megadott információ alapján tudjuk biztosítani számodra a szerződésben foglalt étkezéseket.

Mi az a helyszíni regisztráció?

A helyszíni regisztrációra a rendezvényre érkezésed napján kerül majd sor. Átbeszéljük újra a szerződés tartalmát, részt veszel egy tűz- és munkavédelmi oktatáson és elmondunk minden hasznos helyszíni információt!

Mennyi a kaució?

A kaució általában az adott rendezvény teljes árú napijegyének értéke. Erről az önkéntes profilod Rendezvények -> Jelentkezéseim -> Esemény oldalán találsz rendezvényenként aktuális információt.

Mikor kell kauciót fizetni?

A kaució átadására a helyszíni regisztráció alatt kerül sor. Erről minden esetben kapsz egy átvételi elismervényt, amit őrizz meg, és az esemény végén az utolsó műszakod után ezt és egy fényképes igazolványt hozz magaddal a kaucióátvételi időpontok valamelyikére!

Mikor kapom vissza a kauciómat?

A kaució visszafizetése az esemény végén történik a kijelölt időpontokban, ha már befejezted a rád bízott feladatot, és kicsekkoltál az utolsó műszakodból.

Kell a helyszíni regisztrációkor kapott átvételi elismervény a kaució átvételéhez?

Igen, valamint a személyi igazolvány is! Személyazonosságod igazolása nélkül nem áll módunkban kiadni a kauciót. Ha a kaucióátvételt elszalasztod a rendezvény végén, a későbbiekben a budapesti irodánkban van lehetőséged átvenni azt, szintén fényképes igazolvány felmutatásával.

Kaphatok erről igazolást, mint közösségi szolgálat?

Fontos tudni, hogy a közérdekű önkéntes tevékenység nem egyezik meg az iskolai közösségi szolgálattal. Közösségi szolgálatról igazolást kiállítani csak abban az esetben van lehetőségünk, ha szerződésben állunk az iskolával, ahová az önkéntes jár. További információt az iskolai közösségi szolgálat igazolásáról itt találsz.